Kuidas vabaneda tervisehäiretest?

Seitsmes postitus sarjast: Millist kasu olen mina saanud teadliku hingamise praktiseerimisest?

Hingamispraktikaid on kasutatud tervendamise eesmärgil aastatuhandeid. Joogateraapia ja Hiina meditsiinist pärit Qigong jagab tervisehäda käes vaevlejale kodutööna kaasa asanad (füüsilised harjutused), punktmassaaži kohad ja hingamisharjutused.

See aastatuhandete pikkune tarkus töötab ka tänapäeval. Isegi inimeste peal, kes seda ei usu. Lihtsalt praktikat on vaja.

Sa võid küsida, et kuidas see hingamisharjutus siis minu kõrvapõletikku, peavalu või külmetushaigust ravib?

See on kõik iseenesest väga lihtne. Hingamisega me hingame sisse hapnikku, mis kopsualveoolide kaudu verre satuvad, aidates kaasa raku puhastumisele ja toitainete omastamisele. Lisaks füüsilisele hingeõhule liigub kehasse ka eluenergia (Chi, Ki, Praana), mis liigub mööda energiakanaleid (meridiaanid, nadid), kattudes inimese närvisüsteemi võrgustiku ja elutähtsate organitega.

Kopsualveoolid on varustatud miljonite närviretseptoritega, nii et kui sa hingad, saadad informatsiooni otse oma ajju. Vastavalt signaalile tõstab aju su kehatemperatuuri, aktiveerib lihaseid ja reguleerib hormoonide, elutähtsate organite ning näärmete tööd.

Mis sa arvad, mitu liitrit verd pumpab su keha 1 tunni jooksul läbi? Täiskasvanud inimese kehas on 5 liitrit verd. ÕIGE VASTUS: ca 800-850 liitrit.

Mis sa arvad, kas sellel, kui sa teed haigena olles näiteks 1 tund hingamispraktikat ja rikastad oma verd 3-4 korda suurema koguse hapnikuga ning samal ajal suunad eluenergiat tervendatavasse piirkonda, võib olla positiivne tulemus?

ISIKLIK KOGEMUS VALUTAVA KÕRI TERVENDAMISEST

Mina olin alguses enne teadliku hingamise praktiseerima hakkamist skeptik, kuid täna ma ei tea kiiremat võimalust oma tervisliku seisundi muutmiseks kui seda on hingamisharjutused. Jagan sinuga tänahommikust kogemust.

Hommikul panin kella 6.30 tirisema, et minna 7.00 joogasse. Kuid 6.30 ärgates tunnen, et mu kõri valutab. Kael on kange, õlad on kanged, energia seisab ja on raske.

Alateadvusest tuleb ettepanek: „Viska pikali ja leba natuke, siis läheb paremaks.“ Aga see on selline vana haige olemise programm, mis mulle ei sobi. Mulle meeldib terve ja rõõmus olla. Kuidas saaksin joogasse minna – väljas kõndimine, intensiivne hingamine – valutava kõriga?

Kuulan – keha ütleb, et teeme hingamisharjutusi. Vupsti sinine kapsun selga, treeningpüksid jalga, sall kaela ja elutuppa hingama.

Alustan vaatleva hingamisega: lihtsalt hingan ja vaatlen, kuidas ma hingan ning mis mu kehas toimub – kus ma täpselt mingit aistingut tunnen. Lihtsalt hingan ja kogen. Teen seda harjutust 10 minutit.

Peale seda haigutan ja ringutan umbes 5 minutit. Issand kui mõnus, kuid kurk on endiselt valus. Häälepaelad on valulikud.

Siis teen 20 minutit pehmet ja kiiret ringikujulist ühendatud hingmist, hoides tähelepanu kaelal, just selles valu epitsentris. Hingan valu sisse ja lõdvestun sellesse välja hingates pehmelt ja täielikult.

Lisaks teen veel oma armastatud Nadi Shodana, Ujjayi ja Brahmari (pranayama) hingamisharjutused. Brahmari on väga väljakutusuv teha, sest sissehingamisel on häälepaelad valulikud. Teen seda nii pehmelt ja õrnalt kui võimalik.

Ja lõppu 10 sügavat täiskeha hingamist – 5 OM-ita ja 5 OM-iga (tasakaalustab peenenergiad keha peal).

Kokkuvõtteks on hääl muutunud sügavamaks ja pehmemaks, kõris on veel väike kibelus, kuid kaela saan sujuvalt liigutada. Valu kõris enam pole.  Suurepärane enesetunne, energiaga laetus. Harjutuste tegemisele kulus ca 1 tund, tehes kokku 7 harjutust.

KUIDAS MUUTA TEADLIKU HINGAMISEGA OMA TERVISLIKKU SEISUNDIT?

Minu hommikune kogemus on vaid üks näide. Külmetushaigused või gripp palavikuga – kui see juhtub, siis 4 aasta jooksul olen ma vaid hingamisharjutusi tehes, taimeteed juues ja mett süües nendest ühe päeva jooksul vabanenud. Olen ravinud ka unehäireid ning palavikuga. Ja sisuliselt ma teen seda kõike 10-12 hingamismustriga, mida igapäevaselt harjutan. Lihtne, kas pole?

Mul õnneks pole väga tõsiseid haiguseid olnud, kuid tean inimesi, kes on tänu hingamispraktikale vabanenud rinnavähist, tuberkoloosist ja artroosist. Üks naine hakkas unehäirete tarvis hingamisharjutusi tegema ja hiljem täheldas, et kadusid ka liigesevalud. Ka astmat ravitakse läbi hingamise.

Kui tunned, et soovid hingamise kohta rohkem teada saada või õppida oma tervisliku seisundit muutvaid hingamisharjutusi, siis kutsun sind liituma minu 6-osalise hingamisprogrammiga „Õpi efektiivselt hingama“ või osalema 4.-5. oktoobril toimuvale teadliku hingamise õpituppa „Võti 1“.

Meil kõigil on düsfunktsionaalsed hingamismustrid, mis meile kannatusi tekitavad. Hea uudis on see, et sul on võimalik omandada sinu tervisele kõige paremini sobivad tervendust, energiataseme tõusu või lõdvestust loovad tehnikad. Ja ka sina saad need tehnikad muuta enda uuteks hingamisharjumusteks ja ravimiteks!