PAANIKA JA AHASTUS. Teadlik puudutus ja teadlik hingamine.

Sõitsin bussiga maale vanematele külla. Bussijaama sõitsin trammiga..

Sisenesin trammi ja umbes 10 sekundit peale mind sisenes naine, kelle nägu oli nutmisest märg ning oli näha, et ta oli ahastuses ja paanikas.. võiks öelda et isegi hüsteerias..

Tajusin, kuidas mitmed sekundid oli terve tammitäie rahva tähelepanu tema peal. See naine leidis ühe tuttava, kellele ta rääkis, kuidas piletikontrolörid olid ta trammilt maha võtnud.. ta seletas, et oli küll eelmisel päeval ostnud kaardi ja laadinud sinna 5 euri, kuid täna tal valideerida seda kaarti trammis ei õnnestunud.. trahvi ei tehtud, kuid teda hoiti 5-10 min kinni.

Ja nüüd oli vaid 5 min aega tema bussi väljumiseni bussijaamast, millele ta oli pileti ostnud.. Aga raha tal uue pileti ostmiseks enam polnud…

See kaunis naine oli meeleheitel.. mõistsin teda, sest minul ka vahel juhtub sarnaseid asju, kui minu ellu tuleb ootamatu pööre, millele ma koheselt lahendust ei suuda leida.

Trammis inimesed kuulasid tema läbielamisi, kuid kuna see oli nii emotsionaalselt väljendatud, siis mitte keegi lohutama ei tõtanud, vaid pigem tunti kaasa või anti mõttes tema kohta hinnanguid..

Terapeudina mõistsin, et inimesel käivitus mingi traumaatiline muster, mis tulenes minevikust ning viis ta afekti seisundisse. Välise vaatlejana võib olla lihtne leida ja pakkuda lahendust, kuid sellises seisundis olles, tavaliselt inimene ei suuda lahendust näha ega ka luua.

Väljusime trammist ja läksime bussijaama -ning ta jäigi bussist maha. Naine oli jätkuvalt paanikas ja nutune.. ma astusin talle ligi ja küsisin, kas te saate Tartusse sõita ning samal ajal puudutasin ta kätt armastuse ja kaastundega . Ning kui ta vastas, siis ma hingasin aeglaselt ja sügavalt sisse ja hingasin kiiresti nina kaudu välja ja hoidsin pea 5-10 sek mõtetest tühjana ning vastasin talle “KÕIK ON HÄSTI. SEE ASI LAHENEB ÄRA. Ma võin Sulle raha anda ja Sa saad mulle selle hiljem tagasi kanda.” Siis see naine naeratas mulle 2 sekundi pärast ja rahunes hetkega maha. Lisaks, ligi astus veel üks naine, kes lubas talle ise hoopis pileti osta…

KOKKUVÕTVALT: Paanikas, ahastuses või hüsteerias inimest saab hetkega maha rahustada, kui Sa inimest puudutad, teadlikult armastuse ja kaastundega, ning teed sügava sisse- hingamise ja väljahingamise (nagu ohe – kiire ja lõdvestav). Loodud kehaline kontakt rahustab ja tühistav hingamine aitab teisel inimesel hetkega meeleseisundit muuta. Hea on öelda ka lisaks midagi rahustavat.

NB! Tähtis on peale välja hingamist hoida endal pea 5-10 sek tühjana, kriitilisemas olukorras 15-18 sek.

Sa võid seda proovida oma pereliikmete peal, kui tuleb ülesse PAANIKA, AHASTUS, MEELEHEIDE. See tehnika sobib ka hüperaktiivsete laste maandamiseks.

Olen tänulik kui jagad seda linki nendega, kellele sellest tehnikast võib kasu olla 

 

Ja kui leiad, et paanikahood ja depressioon vaevad ka Sind ja soovid nendest mustritest vabaneda ilma tablettideta, siis kutsun sind enda juurde antidepressiooni hingamisele . Nagu mu õpetaja Dan Brulé ütleb: “Depressioonist on võimalik hingamisteraapiaga vabaneda. Kõikidel, kellel on nabanupp.”