Miks kutsutakse DIAFRAGMAT inimese peamiseks muskliks?

Mina ja nii mitmedki inimesed veel, usuvad, et inimene on oma Hinge hingamine.. ja igal Hingel on oma tee. Ja see, kuidas Sina hingad, sellest sõltubki sinu elukogemuste kvaliteet ja tunnetus.

Vahet pole, oled Sa ametnik, luuletaja, pensionär, tippsportlane või miljonär.

Ja diafragma on see muskel, mille treenimisega saad Sa parima ühenduse oma Hinge, oma tõelise väe ja üliteadvusega.

Paljudel inimestel on harjumus hingata pinnapealselt, tehes ainult nn rinnahingamist. Selline hingamine võib aktiveerida selle „põgene või võitle“ refleksi või stressireaktsiooni ehk teisisõnu, see hoiab meid murelikena või me oleme pidevalt närvilised ja ärevusseisundis.

Aeglane, diafragmat hõlmav hingamine, on hea tervise tagamiseks ja tippsoorituste saavutamiseks esmatähtis ning seetõttu on vaja see tehnika kindlasti omandada. Usun, et sellest peab saama Sinu teine loomus.

Paljud mehed keskenduvad sügavalt hingamises ainult oma rinna paisutamisele. Ja paljud naised, muretsedes oma välimuse pärast, kipuvad hingates kõhtu nn sees hoidma. Aga  hingata on vaja piirkonda, mis kannab nime dan tien ehk hara. See on meie gravitatsioonikese ja asub mõned sentimeetrid nabast allpool, keha keskel. Selline hingamine võiks muutuda sinu jaoks automaatseks ja iseeneselikuks puhkeseisundiks.

Aseta üks käsi om naba kohale ja teine käsi rinna peale ning jälgi oma hingamist. Kumb käsi liigub rohkem? Kumb  liigub sisse hingates esimesena? Kas Sa hingad rinna või kõhu kaudu? Kui Sul on harjumuspärane rinna kaudu hingata, pead Sa seda muutma. Kui Sa oled loomupärane kõhu kaudu hingaja, tuleb Sulle kasuks, kui Sa oma hingamist teadlikumalt veelgi sügavamaks ja tugevamaks muudad.

Harjuta lamades – ole selili, kõverda jalad põlvedest ja toeta jalalabad maha. Kumerda sisse hingates alaselg ning suru välja hingates selg vastu põrandat.

Sisse hingates ja alaselga kumerdades märka, kuidas puusad tahavad kallutada enda alla või tahapoole. Välja hingates ja alaselga vastu põrandat surudes märka, kuidas puusad tahavad üles- või ettepoole liikuda. Lase enda alaseljal hingamise rütmis kaasa kiikuda.

Kui selga ja puusa niiviisi rütmiliselt liigutada, siis „pumpad“ keha iga hingetõmbega õhku sisse ja välja. Tunneta seda. Lisaks hingamise treenimisele on see harjutus hea ka lõdvestumiseks ja alaselja tugevdamiseks.

Kui Sa istud, aseta kergelt ristatud sõrmedega käed nabale. Sisse hingates peaks sõrmed ja käed teineteisest eemale liikuma. Välja hingates peaks käed ja sõrmed oma kohale tagasi liikuma. Kui tahad oma kõhuhingamist veelgi arendada, suru harjutus harjutuse haaval käsi järjest kõvemini kokku ja hinga sellele survele tugevamalt vastu.

Kui otsustad arendada kõhuhingamise enda harjumuseks, siis nagu Sa eelpool lugesid, on seda võimalik täiesti vabalt kodus ise praktiseerida. Näiteks alustad 3 korda päevas harjutuse tegemist 5 minuti kaupa. Ja regulaarse praktiseerimisega võid viid harjutuse pikkuse 10 minutile. Hea on alustuseks seda teha kohe hommikul peale ärkamist, enne lõunasööki ja enne magama minemist. Kui Sul on soov kogeda suuremaid seksuaalseid naudinguid, siis enne armatsemist diafragma hingamise praktiseerimine võib neid mitmekordselt suurendada.

Kui Sul on soov tulla diafragma hingamist õppima, siis kutsun Sind osalema teisipäeva ja neljapäeva hommikuti kell 6.15 Narva mnt 7d Go Yogasse pranayama hingamise grupitreeningule. See on 30 min kestev treening, mis sisaldab diafragma hingamise erinevaid variatsioone.

Vaata videost lisaks aspekte, mida teadliku hingamise meistri Dan Brulé diaframa hingamise juures välja toob!

Head praktiseerimist

www.teadlikhingamine.ee

Blogis on kasutatud katkeid Dan Brulé raamatust „ Lihtsalt hinga“