Kuidas on teadlik hingamine minu elu muutnud?

Teadliku hingamise praktikad on olnud osa minu elust viimased 4 aastat. Inimesed, kes mind rohkem teavad, võivad öelda, milliseid muutuseid on nad selle aja jooksul minus märganud. Tähtsam sellest on minu jaoks see, milliseid muutuseid ma selle aja jooksul olen ise märganud ja millisena ma tajun ja kogen igapäevaelu täna.

Mult küsitakse ikka, et millist konkreetset kasu teadlik hingamine sinu ellu on toonud – too näiteid?

Mõtlesin, et kirjutan 12 blogipostitust (just nii palju on neid peamisi muutuseid elukvaliteedis) sellest, millised muutused on minu igapäevaelus tänu teadliku hingamise praktiseerimisele toimunud. Võibolla see info innustab sind ka tegelema teadliku hingamisega – praktikaga, mille praktiseerijate arv üle maailma on viimaste aastatega plahvatuslikult kasvanud.

Kui ma alustasin teadliku hingamise praktiseerimisega (see juhtus umbes 4,5 aastat tagasi), siis vaimustas mind india joogameistrite seisukoht, et pranayama (joogide hingamispraktika) on 7 korda efektiivsem füüsilise ja spirituaalse arengu praktika, kui seda on asanad. See tundus uskumatuna, kui nägin neid joogapraktikuid, kes panid jalad kaela taha, laskusid silda ning tõusid sealt iseseisvalt üles.

Mismoodi võib lihtne istumine, hingamine ja lõdvestumine viia sind kiiremini edasi kui mainitud painutamine ja pingutamine? Pealt poolt vaadates paistab see passiivse istumise ja molutamisena. Kuidas see võib kiirendada füüsilist ja vaimset tervenemist, enesearengut?

Varem mõtlesin, et enesearenguks on vaja lugeda palju raamatuid, õppida selgeks palju erinevaid kontseptsioone, praktiseerida neid, joosta või käia jõusaalis. Et siis ma olen tugev, sitke ja tark, ning nii saab mu elu muutuda paremaks ja õnn tulla minu õuele. Ja et nii pean paremini vastu raskustele ja väljakutsetele oma elus.

Eelnevad 5 aastat ma olin nende tegevustega tegelenud, kuid märgatavat elukvaliteedi tõusu ma siiski ei tajunud.

Teadlik hingamine on praktika, mis pealtvaates võib tunduda arusaamatu ja abstraktne (mida ma seal ikka istun ja hingan 30 minutit ühe koha peal), kuid viib sind palju sügavamasse kontakti iseenda ja sind ümbritseva infoväljaga. Sa hakkad märkama, mis on tõeline ja mis on illusioon … mis vahe on ühel ja teisel.

KEHATEADVUSE  JA INTUITSIOONI KASV

Kui alustasin biodünaamilise hingamise ja traumade vabastamise metoodika (BBTRS) ja Dan Brulé teadliku hingamise praktiseerimisega, mõtlesin: “No ma olen 4 aastat joogaga tegelenud, ei suitseta juba 10 aastat ega kuritarvita alkoholi, toitun enamvähem tervislikult – ma arvan, et mul on piisavalt hea kehatunnetus. Ja seda kindlasti ka oli võrreldes mu varasema elustiiliga, kuid seda oli väga vähe võrreldes mu kehateadvuse tunnetusega, mida kogen täna. Ma leian, et olen alles teel oma võimete potensiaali veelgi täiuslikuma avaldumise suunas.

Palju inimesi arvab, et kõik, mida sa märkad, tead, tunned ning tajud, ongi reaalsus. Ja see ongi ühest vaatekohast nii. Kuid võib juhtuda ka nii, et teise inimese tunnetus ja tajumine võib olla palju sügavam ja terviklikum. See inimene ei jookse, kiirusta ega võitle vahetpidamata positsiooni ja tulemuse eest. Ta on lõdvestunud, kohalolev, rõõmsameelne, abivalmis, hoolitsev. Tekib soov – tahaks endale ka seda seisundit. 

Kehateadlikuse kasv annab võimaluse märgata ja mõista oma keha- ja meelesüsteemis toimuvat kiiremini ja terviklikumalt kui aktiivselt ühenduses olles vaid oma meelesüsteemi mõtete, kogemuste, uskumuste ja harjumustega. Meditsiinilises keeles võime öelda nii, et kui meie parasümpaatiline närvisüsteem ja sümpaatilise närvisüsteemi toimine on tasakaalus või kui me oskame seda süsteemi teadlikult tasakaalustada, siis suudame me teha täpsemaid valikuid ja täiuslikumaid sooritusi. Me tajume reaalsust adekvaatsemalt ja oleme paremini ühenduses oma väega. 

See on põhjus, miks tippsportlased, äriinimesed, võitluskunstide meistrid, joogid, koolitajad, lauljad, mungad ja teised õnnelikud inimesed praktiseerivad oma isiklikus ja professionaalses elus hingamisharjutusi. Olles heas ühenduses oma kehateadvusega, on mul parem intuitsioon, sest ma mõistan, mida mina antud hetkel kõige rohkem vajan ning millisel parimal moel saan ma suhestuda mind ümbritseva keskkonna ja inimestega. 

Ameerika teadlaste uuringud on tõestanud, et meie kehateadvus reageerib enne meie teadlikku meelt. Näiteks täiskõhutunne tekib tänu aju sekkumisele 10-15 minutit hiljem. Nii söövad inimesed sageli oma lemmiktoitu rohkem kui keha antud hetkel vajab. Seega kuulates oma keha, on võimalik reageerida kiiremini ja sooritada tegevus teadlikumalt ning suunatumalt. Nii võib kaduda ära igapäevane kiirustamine ja võitlemine, mis asendub lõdvestuse, kokkuleppimise ja sooritusega.

Siit tekib eelis nende inimeste ees, kes koguaeg oma ressurssi intensiivelt kasutades ei märka enda potentsiaali. Sul avardub menüü – ja see tekitab konkurentsieelise. Sa lähed ruumi ja enne ruumi sisenemist oled juba teadlik, mis hakkab juhtuma. Ning sa keskendud ainult sinu jaoks oluliseimale ega tegele asjadega, mis sind ei puuduta. Nii hoiad kokku oma ressurssi ja jõuad soovitud tulemuseni 7 korda kiiremini. 

Pole mõtet olla igas pulmas peigmees. Võibolla ongi see just see, mida vanad joogid tuhandeid aastaid tagasi mõtlesid, miks hingamispraktika loob 7 korda kiirema kasvu. Võib-olla saab nii öelda, et sa kasutad sama asja tegemiseks 7 korda vähem ressurssi, ja sulle jääb 6/7 ressurssi alles, mida sa saad kasutada enese tervendamiseks või suuremate asjade saavutamiseks. Või tõstad lihtsalt enda eluenergiaga laetust ja naudid seda. 

Kui ka sina soovid tõsta kehateadlikkust oma igapäevaelus, siis kutsun sind kogema BBTRS hingamismetoodikat. See on imeline võimalus vabastada ennast piiravatest uskumustest ja blokeeringutest, tõsta oma intuitsiooni, ning kogeda eluenergia voolamist uues kvaliteedis.

BBTRS teraapia kohta loe lisaks siit.